27
May
09

Circul face legea la tv


Scenele de sex, bataile si injuraturile, deliciul publicului needucat.

Violenta verbala abunda in emisiunile posturilor de televiziune din Romania, urmata de cea fizica, potrivit unui studiu comandat de Consiliul National al Audiovizualului (CNA). Iar productiile cu astfel de continut reusesc sa fie lideri de audienta.

Psihologul Mihaela Sahlean ne-a explicat ca „circul” atrage o anumita categorie de public, lispit de educatie, care prefera sa urmareasca „gunoaiele” din viata altora, uitand „sa-si faca ordine si curatenie in propria viata”.

Cel mai frecvent tip de violenta intalnit in emisiunile analizate a fost cea verbala, in proportie de 46, 7 %, urmata de cea fizica (30,5%), potrivit cercetarii „Masurarea gradului de violenta prezent in programele audiovizualului romanesc”. Printre posturile care abunda in violenta sunt canalele de desene animate, care au inregistrat valori mai ridicate pentru acest indicator decat emisiunile de reality-show. De exemplu, la Cartoon Network este vorba despre 27 de acte violente pe ora. Totusi, in ceea ce priveste productiile proprii ale unui canal tv, reality-show-urile contin cele mai multe acte de violenta, urmate de emisiunile de divertisment. Daca ne uitam in peisajul mediatic romanesc, nu ne este foarte greu sa gasim exemple care sa confirme aceste concluzii. In ceea ce priveste asa-zisele reality-show-uri, regizate, in fiecare saptamana vedem emisiuni precum „Test de fidelitate” si „Tradati in dragoste”. Scenele de sex si bataile asezonate cu injuraturi ca la usa cortului par a face deliciul publicului, care lasa ca astfel de emisiuni sa mai fie difuzate. „«Circul» atrage o anumita categorie de public. Puteti remarca faptul ca fiecare emisiune are o anumita categorie de public fidel. Sunt oameni pasionati de emisiuni culturale, altii de emisiuni politice, altii de emisiuni sportive si altii de acest gen de emisiuni, unde intotdeauna exista un «scandal», o discutie ieftina, intr-o limba materna strangulata, sufocata, cu un numar redus de cuvinte active, adesea intre doua persoane dornice sa-si spele toata lenjeria in fata natiunii”, ne-a declarat psihologul Mihaela Sahlean.

Romanii sunt interesati de «gunoaie»
„Ingrijorator este, intr-adevar, faptul ca aceste emisiuni ajung sa aiba un numar din ce in ce mai mare de telespectatori. Este trist, as spune chiar deprimant, cati oameni sunt interesati de «gunoaiele» din viata altora, aceasta fiind poate si o explicatie pentru care nu-si fac ordine si curatenie in propria viata sau nu-si dau atentia cuvenita rezolvarii propriilor probleme”, ne-a explicat Sahlean. Psihologul ne-a declarat ca acest gust al romanilor pentru astfel de emisiuni sta si in educatia pe care o are fiecare. „Ca o parte a natiunii devoreaza si inghite bulimic si nemestecat asemenea emisiuni, ne-ar trimite cu gandul la aceia care gasesc gustul bun al mancarii din tomberon – deci, chestiune de gust. Replica «de scuza»  pe care o auzim frecvent este: «Nu ma uit de obicei, am vazut din curiozitate», asa cum tot din curiozitate asistau unii la luptele intre cocosi sau luptele intre caini, dar daca aceasta curiozitate nesolicitanta intelectual este hranita zilnic, vorbim deja de obiceiuri si preferinte care-si au originea in educatie”, a conchis Mihaela Sahlean.

Gardianul, 10 februarie 2009

Advertisements

0 Responses to “Circul face legea la tv”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


Arhiva articole

Calendar

May 2009
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisements

%d bloggers like this: